SIKERÜLT‼️

2021-02-04T10:24:42+00:002021. február 4. csütörtök|Országos Hírek|0 Comments

Egy ügy, ami valódi MAGYAR összefogást valósított meg, egy olyan cél érdekében, ami nem csak nekünk, de egész EURÓPÁNAK fontos. A nemzeti régiókról szóló kezdeményezés teljesítette a feltételeket, de az aláírásgyűjtés még vasárnapig (február 7.) folytatódik: www.nemzetiregiok.eu

Spanyolország után Szlovénia is elérte a Nemzeti régiókról szóló kezdeményezés teljesítéséhez szükséges aláírásszámot. A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése a nemzeti régiók védelméért így nem csak bőven több, mint egymillió aláírást ért el, de az unió nyolc országában is érvényes lett.Egy évvel ezelőtt, amikor stagnáltak az aláírásszámok, az LMP hitt a sikerben. Ezért is indítványoztam múlt év februárjában, hogy az Országgyűlés határozatban álljon ki a kezdeményezés mellett. Nagy öröm volt látni, hogy e határozatot ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a ház.A határozat elfogadása és a megnövekedett médiafigyelem után látványosan új erőt kapott a kezdeményezés. A koronavírus járvány és a lezárások miatt az Európai Bizottság meghosszabbította a teljesítés határidejét, így a nemzetközi feltételek is teljesülhettek. Az elmúlt időszakban számos polgármestert kerestünk meg a siker érdekében, kérve őket, hogy városaik uniós testvértelepülései segítségét kérjék abban, hogy a szükséges hét országban összegyűlhessenek az aláírások. Nagy öröm számunkra, hogy végül, nyolcadik országként Szlovéniában is teljesültek az érvényesség feltételei. Ennek érdekében személyesen egyeztettem a szlovéniai magyarok képviselőivel az ügy mellett.Azok után, hogy az Európai Bizottság elutasította a Minority Safepack kapcsán a jogszabályalkotást nem maradt más esély, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek hátrányos helyzetére felhívjuk a figyelmet, csak a Nemzeti régiókról szóló kezdeményezés. Ezért is fontos ez a siker.Köszönettel tartozunk érte a Székely Nemzeti Tanács vezetőinek, köztük, Izsák Balázsnak. És köszönettel tartozunk az Írdalá! kampány vezetőjének, Pesty Lászlónak is. Köszönjük valamennyi polgármesternek a segítséget, és nem utolsó sorban az LMP minden önkormányzati képviselőjének, akik településükön sikeresen képviselték az ügy melletti kiállást.A határidőig fennmaradó egy hétben minél többen erősítsék meg a kezdeményezést aláírásukkal, aki még nem tette meg eddig .

forrás: Székely Nemzeti Tanács Facebook-oldala

A kiemelt képen, Izsák Balázzsal, a kezdeményező Székely Nemzeti Tanács elnökével fogok kezet 2020 elején, amikor még csak 30 ezer felett járt az aláírások száma.