Reakció‼️

2021-01-29T15:19:46+00:002021. január 29. péntek|Országos Hírek|0 Comments

Reakció ORBÁN Viktor mai rádiós interjújára

👇

Sok egyéb mellett azt találta mondani a miniszterelnök, hogy

„a gazdaság újraindítási akciótervének a legnagyobb nyertese az a felsőoktatás… a következő években olyan egyetemfejlesztési program indul meg […] amilyenre még nem volt példa Magyarország történetében.

Ilyen szintű támadássorozat az egyetemek ellen utoljára a SZOCIALIZMUSBAN volt! Amit a kormány „modellváltásnak” hív, az nem más, mint az egyetemek/ az egyetemi vagyon kiszervezése, és politikai irányítás alá helyezése.

12 pontban mutatom be a kormányzati HAZUGSÁGOKAT az ún. „modellváltásról”:

 1. Kormányzati hazugság, hogy érdemi egyeztetések történtek volna vagy történnének az alapítványi kiszervezésről, és ténylegesen döntési helyzetben lennének az érintett egyetemek.
 2. Megszűnik az egyetemi autonómia akkor, ha FIDESZES politikusok által vezetett, visszahívhatatlan kuratóriumok kapják meg a döntési jogot mindenben.
 3. Az alapítványok kapják meg a teljes egyetemi vagyont.
 4. Nincs szó szakmaiságról, itt politikai és hatalmi szándék jelenik meg, és ez összefüggésben van azzal, hogy a jövőben az Unió óriási forrásokat fog biztosítani kutatás/fejlesztésre, és erre is rá akarják tenni a kezüket.
 5. Európában mindenhol az állami fenntartású egyetemek vezetik a rangsorokat.
 6. Még arra sincs garancia, hogy ez a hatalmas, átadni tervezett egyetemi vagyon egyáltalán a felsőoktatás céljait valósítja meg a jövőben.
 7. Nincsenek munkajogi garanciák, a dolgozók, oktatók elveszítik a közalkalmazotti státuszukat.
 8. Számos helyen már most híre ment a brutális leépítéseknek
 9. Súlyos ellentmondások: el akarják venni az orvosi karokat, ez kiderült a pécsi egyetem szenátusi ülésén elmondottakból, hiába kommunikált ezzel ellentétesen a kormány.
 10. Nem csak az egyetemeket érinti, hanem támadás a vidéki térségek ellen. Olyan nagy vidéki egyetemeket akar politikai irányítás alá helyezni, és bizonytalanságba taszítani a kormány, melyek az érintett régiókban óriási gazdasági jelentőséggel bírnak, és rendkívül fontos foglalkoztatók.
 11. Minden beharangozott fejlesztést, támogatást meg lehetne valósítani úgy is, hogy az egyetemek állami fenntartásúak maradnak.
 12. Ami az elmúlt 10 évben történt a felsőoktatást érintően, az ROMBOLÁS. Megalázóan alacsonyak az oktatói, kutatói bérek, óriási a bizonytalanság, döbbenetes mértékben csökken a jelentkezők száma. Amit a kormány csinál, az a jövő felélése!

Nem lehet magára hagyni az egyetemeket, az egyetemi polgárokat. Az önkormányzatoknak IS fel kell lépni, hiszen itt nem csak az egyetemi funkciók kerültek veszélybe. Ebben feladata van az önkormányzatoknak is, nem hallgathatnak.

Fotó forrása: MTI, Szigetváry Zsolt