Eltékozolt építészeti értékeink – 4. rész

2021-01-21T13:41:18+00:002021. január 21. csütörtök|Eltékozolt építészeti értékeink|0 Comments

Festetich-kastély, Böhönye (Somogy megye)

1886-ban, romantikus stílusban épült ez a csodálatos épület, amely MŰEMLÉKI védelem alatt áll.

A magántulajdonban lévő kastély menthető lenne, ezért különösen ÉRTHETETLEN, hogy miért van évek óta elhanyagolt állapotban.

A képeken látható, hogy nyílászárók, ablaküvegek hiányoznak, rossz állapotban vannak, és minimális törekvés látszik csak a felújításra (az épület egyik részén láthattunk állványokat, munkavégzés nyomait). Pozitív, hogy a tetőszerkezet ép, és az épület be van kerítve. Több blogbejegyzés, cikk foglalkozott már vele, és láthatóan évek óta nem történik érdemi lépés a megóvása, felújítása érdekében.

Fejlemények a korábbi bejegyzések kapcsán:

Mecseknádasd, Püspöki-kastély: a Pécsi Egyházmegye azóta sem válaszol a megkeresésemre, holott ígéretet tettek erre. Ez nagyon elszomorító, és nem is igazán találok rá magyarázatot.

Mike, Somssich-kastély: a település jegyzőjénél érdeklődtünk. Azt kell mondanom, hogy érezhető, hogy az önkormányzat mindent megtenne az épület megmentéséért, de egyrészt a források, másrészt nyilván a tulajdonjog miatt nem tudnak lépni. Ebben az ügyben a kormányzati illetékesekhez fordulok a lehetséges megoldásokat keresve.Köszönöm az eddigi reakciókat, jelzéseket, információkat, megkereséseket és javaslatokat. Az itt is bemutatott, sokszor rossz, vagy kifejezetten romos állapotban is csodálatos épületek és társaik megmentése rendszerszintű megoldásért kiált.

Amellett, hogy az egyes épületek sorsát bemutató sorozatot folytatom, a megoldásokra is készítünk javaslatokat.

Az Elherdált örökségünk blog 2017-es bejegyzése: https://elherdaltorokseg.blog.hu/…/festetics_kastely…