Eltékozolt építészeti értékeink 3. rész

2021-01-13T13:27:47+00:002021. január 13. szerda|Eltékozolt építészeti értékeink|0 Comments

Strasszer-kastély, Igar-Vámpuszta (Fejér megye)

Egyetlen régió fotót lehet elérni az épületről:
Fotó forrása: https://gallery.hungaricana.hu/hu/OSZKKepeslap/

Évtizedek óta pusztuló műemlék, ami jól szimbolizálja az építészei értékek megőrzésének csődjét. Elképesztő mennyiségű fotó, blogbejegyzés, cikk, sőt videó készült az épületről, csak megoldás nem született a VÉDETT MŰEMLÉK megmentésére!

Fotó forrása: Facebook

A kastély 1910-körül épült, késő barokk stílusban, Hübner Ede (egyes források szerint 1773-ban készített) vázlata alapján. Az épület romos állapota évtizedek óta ismert. A rendszerváltás után magántulajdonba került, jelenleg (információink szerint) egy felszámolás alatt álló cég tulajdonában van, évek óta sikertelenül próbálják értékesíteni.

Fejlemények a két korábbi bejegyzés kapcsán:

  • Mecseknádasd, Püspöki-kastély: levélben kerestem meg a tulajdonos Pécsi Egyházmegyét, választ még nem kaptam. Azt követően telefonon is érdeklődtem, és megnyugtattak, hogy a válasz készül, még egy kis türelmet kértek. A fejleményekről beszámolok majd.
  • Mike, Somssich-kastély: a település jegyzőjénél érdeklődtünk. Azt kell mondanom, hogy érezhető, hogy az önkormányzat mindent megtenné az épület megmentéséért, de egyrészt a források, másrészt nyilván a tulajdonjog miatt nem tudnak lépni. Ebben az ügyben a kormányzati illetékesekhez fordulok a lehetséges megoldásokat keresve.

    Köszönöm az eddigi reakciókat, jelzéseket, információkat, megkereséseket és javaslatokat. Az itt is bemutatott, még romos állapotban is csodálatos épületek és társaik megmentése rendszerszintű megoldásért kiált. Amellett, hogy az egyes épületek sorsát bemutató sorozatot folytatom, a megoldásokra is készítünk javaslatokat.
fotó forrása: Facebook

Egy 2015-ös blogbejegyzés a romos állapotú (fenti) kastélyról, döbbenetes képekkel: https://deneverszabo.blogspot.com/2015/04/strasszer-zichy-kastely-igar-vampuszta.html?fbclid=IwAR30VV-AIwyGiIL5Sr6QX1AWZuWfKcO3Ocj9sH-w1T1WL7SZTpUP1xVGB70

Az Elherdált örökségünk blog 2018-a bejegyzése: https://elherdaltorokseg.blog.hu/2018/02/15/strasszer_kastely_igar-vampuszta?fbclid=IwAR2wBENBcAbtjdI0MvkeLrlQ0szazc5b9v4bZZLYY8_p-Ci9VL4vdoAKYJM