Önöknek mi a véleménye a kormány intézkedéseiről❓

2020-11-07T20:47:42+00:002020. november 7. szombat|Országos Hírek|0 Comments

Súlyos felelőtlenség, amit látunk… egyre többen fogalmazzák meg: érthetetlen, hogy mit tesz, és mit NEM TESZ a kormány!


Álláspontunk a veszélyhelyzetről / rendkívüli jogrendről, és néhány gondolat a kormány, és a miniszterelnök napokban tett nyilatkozatai kapcsán:Mit is mondott az Innovációs és Technológiai Minisztérium koronavírus kutatócsoportjának vezetője szeptemberben:

  • „amíg márciusban a járványügyi intézkedések és a kormány meghozott döntései gyorsak és jók voltak, ezt sajnos most nem látjuk”.
  • Majd később, október elején: „ha ilyen tendenciában gyorsvonatként rohanunk a vesztünkbe, az egészségügyi kapacitásaink ki fognak merülni”.Ezzel szemben a tavaszi időszakhoz képest köszönőviszonyban sincsenek a mostani kormányzati intézkedések. Elmaradtak az érdemi szigorítások, lehet focimeccsekre járni, nyitva az iskolák. A kormány munkájában elképesztő következetlenség figyelhető meg. Hétfőn a Parlamentben szembesítettem a kormány jelenlévő tagjait a fenti – a saját maguk által felkért szakember által tett – kijelentéssel, miután ők ismét az ellenzéket ostorozták, aljas vádakkal illették. Mit válaszolt erre Fülöp Attila, az EMMI államtitkára: “egyértelmű a kormánynak az állásfoglalása: mi nem további szigorításokat szeretnénk. Azt szeretnénk, hogy a már meghozott döntéseket, amik jó döntések, azokat mindenki tartsa be, és ezeknek a betartatásán lesz a hangsúly ezentúl”. Dermesztő ez a következetlenség. Szakemberek, szakmai szervezetek, érdekképviseletek sora követeli a szigorúbb intézkedéseket. A kormány aztán végül kihirdette a veszélyhelyzetet, ami szükséges (de nem elégséges!) lépés. Majd az Országgyűlés elé terjesztették a törvényjavaslatot, ami annak, egész pontosan a védekezéssel kapcsolatban meghozott rendeletek hatályának 90 napos meghosszabbítását teszi lehetővé. Az LMP frakciója a keddi rendkívüli parlamenti napon támogatni fogja, hogy a törvényjavaslat a Házszabálytól eltérően, gyorsan kerüljön napirendre, majd támogatni fogjuk azt a szavazáskor is. Megadjuk a lehetőséget a kormánynak, hogy gyorsan cselekedjen. De ezt meg is kell tenniük! Továbbá: mi már tavasszal is arról beszéltünk, hogy ilyen krízishelyzetben félre kell tenni a pártpolitikai csatározásokat. A kormányoldal erre képtelen volt. Elképesztően aljas vádakkal illették az ellenzéki képviselőket, és minden javaslatunkat lesöpörték az asztalról. Helyette megszorítások sorozatáról hoztak döntéseket. Elvárásokat fogalmaznak most meg az önkormányzatok felé (ezek fontosságával sokszor egyetértünk), miközben megfosztották a helyhatóságokat fontos forrásoktól. Mindezek ellenére természetesen továbbra is támogatunk mindent intézkedést, ami szükséges, ami segíti a magyar emberek egészségének és biztonságának megőrzését. És továbbra is be fogjuk terjeszteni azokat a javaslatokat, amelyek meggyőződésünk szerint szükségesek, és segíthetik a védekezést.

    Nyitókép: Orbán Viktor a Kossuth Rádió egyik 2018-as műsorában. Fotó: Mohai Balázs / MTI