Megdöbbentő‼️ (videó)

2020-03-13T10:17:17+00:002020. március 9. hétfő|Helyi Hírek|0 Comments

Íme egy folyamat, ami kapcsán a kormány szerint MINDEN RENDBEN van. Magyarország egyik legnagyobb tájsebének (Karolina külfejtés) rekultivációja – PÉCSI LAKÓTERÜLETEK közelében‼️ – és a kapcsolódó lehetséges környezeti kockázatok NEM ÉRDEKLIK a döntéshozókat, hiszen hónapok óta képtelenek megfelelő választ adni a kérdésekre:

▪️ Az eredeti (2009-es) határidő miként változott 2032-re?
▪️ Miként értékeli a kormány a területen a környezeti károkat, környezeti kockázatokat?
▪️ A jelenlegi vizsgálatok a külfejtésről távozó szállóport vizsgálják? A miniszter szerint megfelelő módon történnek-e a mérések?

A videót a közelben élő lakók juttatták el hozzám. Nem hagyjuk annyiban! Megdöbbentő fejlemény, hogy a közelben komoly fakivágás történt.

Kérdéseim a minisztériumhoz:

▪️ Milyen környezeti kockázatai vannak az egyre hosszabb expozícióval kalkuláló műszaki üzemi terveknek? Miként értékeli a kormány a területen a környezeti károkat, környezeti kockázatokat (a közvetlen környezetre és Pécs városára nézve), és ennek kapcsán milyen adatokkal, milyen mérésekkel rendelkeznek?

▪️ Az első határozat 6. pontja úgy fogalmaz, hogy a teljes rekultivációs időszakban és az azt követő 1 éven át (folyamatosan) 6 mérőhelyen ülepedő porméréseket kell végezni, a 24 órás PM10-es szállópor méréseket a rekultiváció időszaka alatt és az azt követő 1 éven át az év II. és IV. negyedévében kell elvégezni. A jelenlegi monitorozás az előírást számú mérőállomással valósul meg? A jelenlegi vizsgálatok a külfejtésről távozó szállóport vizsgálják? Miniszter úr álláspontja szerint megfelelő módon történnek-e a mérések?

▪️ A mérőpontok kijelölése az uralkodó szélirány ismeretében és annak figyelembevételével történt meg?

▪️ A kiemelt víz vízminőség vizsgálata az előírt módon valósul meg? Ezen vizsgálatok eredményei milyen módon érhetőek el a nyilvánosság, az érintett pécsiek számára?

▪️ Mikor készült a rekultivációs munkák hatástanulmánya, és azt nyilvánosságra kívánják-e hozni?

▪️ Milyen adatok állnak rendelkezésre a felszínmozgásra vonatkozóan? Történnek-e mérések (ha igen, mikor, milyen formában, ki által, milyen eredményekkel történtek eddig), ki, mely hatóság / szereplő tekinthető felelősnek ezen folyamatok megfigyelése, és az esetleges kockázatok feltérképezése, a szükséges intézkedések megtétele kapcsán?

▪️ 2004 óta 15 év telt el az állam hatékony szerepvállalása nélkül. Lehet ezt mással magyarázni, mint a szándék hiánya?