Paks2 – Keresztes László Lóránt kérdései Orbán Viktor felé

2020-01-16T18:53:57+00:002020. január 16. csütörtök|Országos Hírek|0 Comments

A 2019-es év utolsó napján írásbeli kérdéssel fordultam Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A kérdés/kérdések itt olvasható:

„Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A paksi bővítés kapcsán már számtalanszor szólaltam fel az országgyűlésben, több írásbeli kérdést is benyújtottam az illetékesek felé. Önök pályáztatás nélkül adták a projektet az oroszoknak, azzal az indoklással, hogy egyedül ők lesznek képesek ezt a feladatot elvégezni. Ezzel szemben az engedélyezési dokumentáció még a mai napig sem készült el, és a projekt súlyos csúszását Önök is elismerték. Sőt, úgy kezdtek bele a paksi bővítésbe, hogy tisztában voltak vele, hogy jelenleg sehol a világon nem megoldott a nagy aktivitású nukleáris hulladékok végleges elhelyezésének kérdése, sem a technológia, sem a finanszírozás tekintetében nincs megnyugtató megoldás. Mindeközben közel 10 milliárd forintot költöttek el arra, hogy a Pécs mellett található Boda térségében az atomtemető lehetséges helyszínét kutassák. A kutatások és a tervezett atomtemető kapcsán igen jelentős az érintett lakosság ellenállása. Ezt elismerte az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója is, a 2019 év tavaszán tartott közmeghallgatás során. A tiltakozások jogosságát Ön is elismerte 2015 áprilisában, amikor Pécsett járt.

Az emberek akaratának engedve a pécsi közgyűlés (az LMP indítványára) december 10-én tartott közgyűlésén határozatban döntött arról, hogy kifejezi tiltakozását a Bodára tervezett atomtemető létesítésével kapcsolatban.

Miniszterelnök Úr, Ön 2015-ben Pécsen járt és a város akkori, kormánypárti polgármesterével, Páva Zsolttal tartott közös sajtótájékoztatót, ahol arra tett ígéretet, hogy a pécsiek megkérdezése nélkül a városban és a város határában semmilyen nukleáris létesítmény nem épülhet meg. Önök azóta sem kérdezték meg a pécsieket. A helyzet most adott, a pécsiek nem kérnek sem atomtemetőt, sem uránbányát a város határába.

A következő kérdésekkel fordulok Miniszterelnök Úrhoz, ezen igen fontos téma kapcsán:

Óriási késést ismertek el a paksi bővítés folyamatában, és még a mai napig sem készült el a teljes engedélyezési dokumentáció, az engedélyezési eljárás tehát el sem indulhatott. A legújabb terveik szerint jövő év nyarán nyújtják be engedélyezésre a projektek az OAH felé. Amennyiben az eddig látható folyamatok után, és a megfogalmazott tervek ellenére további csúszás történik, hajlandó-e személyesen vállalni a felelősséget azért a korábbi döntésért, hogy pályázat nélkül adták az oroszoknak ezt a gigaprojektet? Ebben az esetben továbbá hajlandó-e a kormány végre felmondani az oroszokkal kötött szerződéseket, a beruházás leállításának érdekében?

Most, hogy a pécsiek által megválasztott közgyűlés határozatban mondta ki, hogy nem kér a város a Boda térségébe tervezett nagy aktivitású nukleáris hulladéklerakóból, teljesíti-e személyes tett ígéretét, és leállítja-e a kormány a telephely kutatásokat Boda térségében, elállnak-e az oda tervezett atomtemető megvalósításától, és ily módon a helyszín kutatásától?

Hajlandó-e a kormány végre meghozni azt a döntést, hogy az atomtemető szempontjából potenciálisan (műszaki, geológiai szempontból) alkalmasnak tűnő területeket társadalmi szempontból, a lakosság elfogadásának irányából vizsgálják meg?

Most, hogy a pécsiek által megválasztott közgyűlés határozatban mondta ki, hogy nem kér a várost érintően az uránbányászat újraindításából, hajlandó-e a kormány lépéseket tenni az ezzel kapcsolatos tervek ellen?

Tisztelettel,

Dr. Keresztes László Lóránt”