Tények az „ATOMTEMETŐ” kapcsán!

2019-12-05T12:58:42+00:002019. december 5. csütörtök|Helyi Hírek|0 Comments

2019 júliusában telephelykutatási engedélyt kapott a Pécs melletti (Boda térsége) „atomtemető” projekt! Pécs kihagyásával született meg a döntés (!), amely nyomán mindenképpen ebben a térségben (városunk közelében) gondolkodnak.
Tájékoztatást sem kapott a város, sem az engedélyezési eljárás során, sem azt követően. Tekintsük át ezért a tényeket az „atomtemető” kapcsán (ahol indokolt, hivatkozásokkal):

 • A világon SEHOL nem nyitottak még nagy aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezésére szolgáló tárolót, „atomtemető”. Sem a helyszínválasztás, sem a biztonságos és garantált technológia, sem a finanszírozás nem megoldott kérdés. A legközelebb a svédek jártak, de ott a környezetvédelmi bíróság (tudósok véleményét és súlyos aggályait elfogadva) elkaszálta a projektet.
  https://paksameta.blog.hu/…/svedcsavar_bukoban_a_biztonsago…
  http://www.mkg.se/…/the-swedish-environmental-court-s-no-to…
 • A világ számos országában küzdenek a megoldással. Azt a legtöbb helyen már megtanulták, hogy a társadalmi hatások a legfontosabbak, és ezt a kérdést a lakosság beleegyezése nélkül, az emberek érdekeivel ellentétes NEM LEHET megoldani. Ezzel szemben Magyarországon egy olyan térség mellett döntöttek, amely közelében fekszik Dunántúl legnagyobb városa (Pécs), és egy nagyvárosi agglomeráció.
 • Magyarországon a Parlament évekkel ezelőtt döntött arról („nemzeti program”), hogy lesz atomtemető, de a potenciális helyszínt máig csak egy térségben keresték (Bodai agyagkő formáció). Műszaki, geológiai szempontból lennének más alkalmas térségek is. A kiinduló probléma, hogy a lehetséges kutatási helyszínek értékelésekor nem vették figyelembe, hogy ez itt egy nagyvárosi térség, ahol az egészségügyi, környezeti, műszaki, biztonsági kockázatok mellett súlyos gazdasági és társadalmi hatások is felmerülhetnek (pl. ingatlanárak csökkenése, rossz befektetői környezet, stb). A szakemberek nem egyszer elmondták: ha politikai döntés születik, és ők utasítást kapnak, kutatnak más térségekben is.
 • Pécset (Szentlőrincet, Pellérdet, Bicsérdet, és számos más települést) a kutatás kezdeti szakaszától kezdve kihagyták a projektből, nem vették be a tájékoztatást végző társulásba. A most lezárult engedélyezési eljárásban sem volt partner Pécs.
 • Orbán Viktor miniszterelnök ugyanakkor ELISMERTE, hogy Pécsnek, és a pécsieknek joguk van beleszólni az atomtemetőről szóló döntésbe. 2015 áprilisában személyesen ígérte meg, hogy dönthetünk ebben a kérdésben.
  https://www.facebook.com/Keresztes.Laszlo.Lorant/videos/660878557713123/
 • Lázár János miniszterként, a kormány nevében (szintén 2015-ben) megerősítette, hogy Pécs dönthet majd a kérdésben, és 2018 tartó vizsgálatokról volt csak szó akkor.
  https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/lazar-pecsiek-nelkul-nem-lesz-atomtemeto/
 • A kutatásra eddig több mint 10 milliárd forintot költöttek. 2018-ban lezárult egy kutatási szakasz, amelyben a szakemberek (műszaki, geológiai szempontokat mérlegelve) alkalmasnak mondták ki ezt a térséget (nem találtak kizáró okot), de megint NEM VETTÉK FIGYELEMBE a társadalmi adottságokat: Pécs és az agglomerációja közelségét. Elindult az engedélyezési eljárás. Annak ellenére adták ki a telephelykutatási engedélyt, hogy az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója személyesen is elismerte, hogy mind ők, mint a döntéshozók tisztában vannak vele, hogy Pécs részéről súlyos ellenérvek, tiltakozás nyilvánult meg (lásd a Bodán tartott közmeghallgatás részletes jegyzőkönyvét).
  https://www.haea.gov.hu/web/v3/OAHPortal.nsf/0C1EF7774BC83066C12584160027EE39/$File/Boda_fejlegyz%C3%A9s.pdf
 • A miniszterelnök ígérete ellenére, és azzal együtt, hogy a döntéshozók pontosan tudják, hogy Pécs nem akarja az atomtemetőt, megszületett az a döntés, hogy a továbbiakban csak ebben a térségben gondolkodnak, itt megy tovább a kutatási folyamat, további óriási forrásokat (pénz és idő) felemésztve. A kormány és a fideszes városvezetés hazudott, és egyáltalán nem érdekli őt és a döntéshozókat Pécs véleménye, az itt élő emberek érdeke. Sok-sok milliárd forint elköltésére készülnek, ezért nyilván eszük ágában sincs megkérdezni minket, a későbbiekben sem, hiszen tudják (ezt szakemberek is megerősítették), hogy ha Pécs véleményt mond, akkor ebből nem lesz semmi.
  Nincs tovább hátrálni tehát. Minden eszközzel tiltakoznunk kell.