Tízmillió lépés Magyarországon – Szeghalom / Békés megye – 47-es főút

2019-07-21T12:58:01+00:002019. július 21. vasárnap|Országjárás|0 Comments

A képeken egy úgynevezett főút látható, nem pedig egy elhagyott ipari út:

A három megyét ellátó 47-es főút állapota sok helyen egyszerűen borzalmas. A felújítás elégtelen és lassú…

A vidék fejlesztésével csak kampány szintjén foglalkozó kormány nem fordít eleget a vidéket ellátó utak felújítására. Pedig volna miből: közel 1000 Mrd-ot fognak elfüstölni (kamatokkal együtt) a Budapest-Belgrád vasútvonal értelmetlen felújítására, amiből Mészáros Lőrinc cégeinek 300 Mrd megrendelés juthat…

Palkovics miniszter urat erről (is) kérdeztem, de a stábja még csak válaszolni sem volt képes. Akkor sem szállok le róluk, az indítványomat ismét benyújtottam:

„Tervezi-e a kormány a 47-es számú főút felújítását?”

Tisztelt Miniszter Úr!

2019.06.20-án feltettem önnek egy írásbeli kérdést, amely általánosságban a közúthálózatok állapotáról, és azok felújításáról szólt. Ebben a dokumentumban ugyanakkor feltettem egy egészen konkrét kérdést is, ami a 47-es számú főútról szólt.

Az elmúlt időszakban több alkalommal volt szerencsém az említett 47-es főúton áthaladni. Amit ott tapasztaltam, arra szavakat is nehéz találni, ugyanis az út egy jelentős szakasza teljesen alkalmatlan a balesetmentes közlekedésre. Kátyúk, nyomvályú, repedések az útburkolaton és leszakadt, esővíz által alámosott útpadka. Hangsúlyozom, hogy egy főútról beszélünk. Ezen úthibák sorozata jellemzik legjobban a 47-es főút állapotát.

Az emberek mindennapi balesetmentes közlekedése, munkahely és lakóhely közti utazás, ingázás szempontjából is kiemelt ügy kellene, hogy legyen ennek a főútnak a karbantartása. Másrészről pedig számos cég telephelye található olyan helyen, ahová az említett főút igénybevétele nélkül nem, vagy csak igen nagy kerülő árán lehet eljutni, ezáltal az út borzalmas állapota közvetlenül is negatív gazdasági hatással bír.

A következő kérdésekkel fordulok önhöz:

  1. A kormány látókörében van-e a 47-es számú főút rendkívül rossz állapota, rendelkeznek-e erről részletes információkkal?
  2. Jelenleg a főút mely szakaszain folynak felújítási munkák, és milyen ütemezéssel tervezik a további szakaszok felújítását?
  3. A főút most betervezett felújítási munkáira milyen forrásból és mekkora összegek állnak rendelkezésre, és mennyibe kerülne a tervek valamennyi rossz állapotú szakasz felújítása?

Várom válaszát!

Tisztelettel,

Dr. Keresztes László Lóránt